Arkivbild apoteket i Föllinge Foto: SVT

Apoteket slår igen i Föllinge

Uppdaterad
Publicerad

Apoteket i Föllingen stängs i början av december. Orsaken är att man inte lyckats hitta en ny farmaceut till orten.

Det är bolaget Apoteket som driver apoteket i Föllinge. Under en längre tid har man försökt rekrytera en ny farmaceut till Föllinge, men utan att lyckas.

– Vi har sökt farmaceuter under en längre tid, säger Magnus Frisk, presskommunikatör vid Apoteket till SVT Nyheter Jämtland. När ansökningstiden gick ut för den senaste annonsen hade vi ingen sökande.

Brist på många håll

Enligt Magnus Frisk är det brist på farmaceuter i Sverige. Det är svårt att rekrytera till många ställen i landet.

– Före avregleringen av apoteksmarknaden 2009, fanns det omkring 900 apotek i landet, säger han. Nu finns det runt 1400.

Måste finnas en farmaceut

 Apoteket i Föllinge är det första som Apoteket stänger i Jämtlands län. Man har försökt med andra lösningar.

– Det här är ett enmansapotek, och när nu farmaceuten slutar så fungerar det inte att ha bemanningsföretag, eller farmaceuter ur vår egen bemanningspool. Det måste finnas en farmaceut på ett apotek.

Närmaste apotek för Föllingeborna blir framöver i Änge, 44 kilometer bort.

Redan när apoteksmarknaden skulle avregleras 2009, fanns en oro i Föllinge att det skulle innebära att apoteket skulle försvinna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.