Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sportbaren Allstar lämnade i veckan in sin konkursansökan. Risken finns att detta bara var början på en rad konkurser bland de lokala krogarna. Foto: SVT arkiv

Två restauranger i Östersund tvingas ge upp – är det början på ett ras för branschen?

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste veckan har två restaurangrörelser i Östersund fått ge upp. Advokaten Jan Lindahl har genom åren varit konkursförvaltare i åtskilliga krogar, och han ska nu reda ut konkursboet efter Allstar, som var den största av de båda krogarna.

– Lokalen får nog läggas på is i väntan på bättre tider, säger han.

Redan i maj förra året började Jan Lindahl förbereda sig på att det skulle komma en våg av restaurangkonkurser. Till exempel knöt han upp medhjälpare. Men då kom det inga konkurser.

Att Allstar nu gett upp kan sägas vara den första stora krogkonkursen i Östersund och länet. Frågan är om vi nu snart få se en dominoeffekt av krogar som faller.

– Restaurangerna har det i dag klart kärvare än för ett halvår sedan. Det här kan vara början på en omfattande konkursvåg, tror Lindahl.

”Branschen riskerar tippa”

Många krögare har i skuggan av pandemin kämpat med näbbar och klor för att klara sig.

– Men när det kommit regler om ingen alkohol efter klockan 20 eller bara en gäst per bord riskerar hela branschen att tippa, säger Lindahl.

”Sök professionell hjälp – i tid”

Han vill samtidigt varna de krögare som kämpar i sitt anletes svett från att göra något oöverlagt. Som att begå något brottsligt eller kanske belåna sin egen villa.

– Det är bara dumheter. I stället ska de söka professionell hjälp medan tid är, säger Jan Lindahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer