Foto: SVT

Åre är ett Mecka för skärmflygare

Uppdaterad
Publicerad

Det är full aktivitet i luften kring Åre just nu, det är högsäsong för skärmflygning. Men intresset för sporten har minskat de senaste åren och nu jobbar man med att försöka ändra på det.

Lars Hedström började flyga 1988 och driver sen många år skärmflygskolan i Åre.

– Vi har känt att vi måste få upp intresset igen för sporten så nu jobbar vi med flera olika idéer för att locka fler att flyga, säger Lars Hedström, instruktör.

Vad beror det minskade intresset beror på?

– Jag tror det beror på att det finns så mycket idag som man kan hålla på med, det blir bara mer och mer aktiviteter man kan välja på och sen tror jag att dataspel och internet har en stor påverkan, säger Lars.

Säkerheten i fokus

I takt med ett ökat säkerhetstänk och krav från Transportstyrelsen har utbildningssystemet för skärmflygning blivit alltmer reglerat:

– Säkerheten är väldigt viktigt för oss. Vi har i princip en nollvision på att det får inte hända olyckor. Men trots det sker det olyckor ibland men vi jobbar för att det inte ska hända, säger Lars Hedström.

Fakta skärmflygning

För att få flyga skärm i Sverige krävs att man har licens. Licens fås efter utbildning vid godkänd flygskola. Det är Svenska Skärmflygarförbundet som utfärdar licenser. I dag finns ungefär 1 500 licenserade skärmflygare i Sverige.

I alperna är det ett par hundra tusen som utövar sporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.