Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det forslas bort stora mängder grus och bråte från dammen vid Fjällgården i Åre. Trots att det uppstod stora skador nedströms dammen menar Thor Kruse, byggchef i Åre kommun att den fungerat som den ska. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Åre sargat efter stormen Hans – information samlas för framtida säkerhetsarbeten

Uppdaterad
Publicerad

Både i Åre by och några hundratal meter högre upp vid Fjällgården pågår arbetet med att återställa all infrastruktur och de fastigheter som skadats i stormen Hans. Trots de omfattande skadorna som uppstått menar kommunens byggchef Thor Kruse Een att dammarna fungerat som de ska.

Även om skadorna är påtagliga längs Susabäcken står de dammar som ska bromsa vattenmassorna kvar intakta. Sedimentdammarna är kommunens ansvar och Thor Kruse Een, byggnadschef på Åre kommun menar att de är konstruerade helt enligt myndigheternas rekommendationer.

– Dammarna har fungerat som de ska, de har fungerat som en broms, säger Thor Kruse Een.

Vid den översta som finns vid Fjällgården har inget vatten kommit runt dammen utan snarare pressats genom gallret av stålbalkar. Ett par hundra meter nedanför vid Tott finns en andra, mindre damm. Där syns tydligt hur vattnet funnit en annan väg och bildat en bäckfåra runt dammens betongfundament.

Nya erfarenheter efter stormen Hans

– Den erfarenhet som vi har byggt från tidigare händelser stämde då, men nu har vi en ny erfarenhet som vi måste ta hänsyn till, säger Martine Eng (S) kommunalråd i Åre.

Ännu har kommunen inte fått den totala bilden av förstörelsen, den sammanställs fortfarande. Bland annat har vägar besiktigats och geologer är ute och undersöker marken längs Susabäcken. Datan som samlas in nu kan komma att användas i framtiden när man planerar byns säkerhet.

– Vi kommer att lära oss av den här händelsen och kalibrera vårt arbete för att ta hand om sånt här i framtiden, säger Martine Eng (S)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Martine Eng (S), kommunalråd i Åre, om de nya erfarenheter man fått efter ovädret Hans framfart. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.