Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Åre kommun avsätter närmare 5 miljoner kronor till förskolan

Uppdaterad
Publicerad

Åre kommun har nu avsatt närmare 5 miljoner kronor som ska gå till förskoleverksamhet. Förhoppningen är att det ska bidra till att göra yrket mera attraktivt och få fler förskollärare till kommunen.

I videon berättar nya kommunalrådet Martine Eng (S) vad pengarna kan gå till och hur hon ser på situationen.

Totalt handlar det om 4,9 miljoner kronor som ska gå till kompetensförsörjande åtgärder. Det ska ingå i budgeten för 2023.

Att Socialdemokraterna nu jobbar hårt med frågan är ingen överraskning. De gick till val med att förbättra situationen och har nu tagit över styret i Åre tillsammans med Västjämtlands väl och Vänsterpartiet. 

Förskollärarbristen

Tror ni verkligen att mer pengar kan hjälpa?

– Ja, det tror jag verkligen. Vi är i grunden en attraktiv kommun att bo i och kan vi skapa förutsättningar för bra arbetsplatser så tror jag vi kan lösa det, säger Martine Eng.

Ska utreda om det går att flytta personal

I Duved finns avdelningar som står redo att öppna upp. Men eftersom det saknas personal hålls de stängda. Istället har barn fått plats i Mörsil där det finns personal.

Varför kan man inte flytta personal från Mörsil till Duved istället? Så att barnen slipper åka till Mörsil?

– Det är en verksamhetsfråga och en fråga som vi håller på att försöka få svar på nu för att se om det är möjligt eller inte, svarar Martine Eng.

Men skulle det vara möjligt?

– Vi vet att det sker inom äldreomsorgen och vi ska se om möjligt även här. Det är något vi tittar på nu.

Martine Eng förstår den frustration och oro som finns bland föräldar.

– Vi jobbar så fort vi kan för att bli en bättre arbetsgivare.

Inget samstämmigt beslut

I kommunfullmäktige 30 november var frågan om extra medel uppe till beslut.

M, C och KD röstade för att hälften av pengarna, 2,5 miljoner kronor, skulle gå till andra syften än kompetensförsörjning inom förskolorna främst.

Men majoritetens, det vill säga S, VV och V, förslag om att avsätta 4,9 miljoner till förskolan klubbades alltså igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskollärarbristen

Mer i ämnet