Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gunilla Friberg tycker att arbetsmiljön har blivit så bra, att hon nu uppmanar unga att satsa på att utbilda sig till förskollärare. Hör henne i videoklippet. Foto: Eva Danielsson/SVT

Barngrupperna blir mindre – förskolläraren Gunilla Friberg i Undersåker: ”Debatten har fått saker att hända”

Uppdaterad
Publicerad

Det fattas över 200 förskollärare i länet. Frågan om hur kommunerna ska få de förskollärare de behöver står högt upp på dagordningen.

På Taffelbäckens förskola i Undersåker vill man lyfta en stor förändring – barngrupperna har blivit mindre.

På Taffelbäckens förskola har man följt rapporteringen om bristen på förskollärare, och att arbetsmiljön på förskolor kan vara så ansträngd att anställda väljer att lämna yrket. När det gäller Åre kommun så uppmanar de kollegor att komma tillbaka till jobbet.

Färre barn

– Det är helt fantastiskt för nu är det ett barn en plats som gäller, det vill säga om ett barn är här 15 timmar i veckan så trycker de inte in ännu ett barn på den platsen, säger Lisa Johnsen.

Gunilla Friberg tycker att arbetsmiljön har blivit så bra, att hon nu uppmanar unga att satsa på att utbilda sig till förskollärare.

– Jag har jobbat länge och stortrivs, speciellt sen läroplanen kom. Då fick man upp ögonen för att vi gör mer än passar barn, säger hon.

Saknas 200 lärare

Hör Gunilla Friberg och Lisa Johnsen på Taffelbäckens förskola i klippet.

Det fattas fortfarande över 200 förskollärare i länet. Kommunerna arbetar med olika rekryteringskampanjer och utbiidningsbidrag. Till exempel Åre kommuns rekryteringsfilm med natur- och äventyrsbilder och artisten Petters säljande röst och Härjedalens  samarbete med Linköpings universitet kring en distansutbildning med träffar i Sveg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förskollärarbristen

Mer i ämnet