Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De ska lösa bristen på förskollärare – hör hur Julia Funseth och några av hennes klasskamrater ser på den arbetsmiljö som väntar dem på förskolorna. Foto: SVT/ Lena Samuelson

De ska lösa förskollärarbristen i Jämtlands län – följ med in på utbildningen i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

De blivande förskollärarna på Mittuniversitet i Östersund är medvetna om den tuffa arbetsmiljön som väntar. Samtidigt värdesätter de tryggheten i att veta att de kommer att få jobb.

– Utbildningen känns helt rätt, säger Julia Funseth.

Studenterna som går fjärde terminen går igenom hur man kan arbeta med matematik med förskolebarn. Om två år ska de ut i verkligheten. De vet att bristen på förskollärare kan innebära stress och stort ansvar för den pedagogiska kvaliten.

Byter bransch

Julia Funseth som bor i Östersund är utbildad inom turism, men har alltså bytt bransch.

– Jag ska ge järnet och jag hoppas att man hjälps åt på den avdelning jag ska jobba, säger hon.

Wiktoria Jonsson bor i Vilhelmina.

– Jag utbildade mig till barnskötare på gymnasiet, men i Vilhelmina fanns det inga lediga barnskötartjänster. Utbildningen i Östersund ligger bra till, säger Wiktoria Jonsson.

Häng med in på lektionen och hör förskollärarstudenterna om hur de ser på den tuffa arbetsmiljö som finns på många förskolor i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.