Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kaj Söder vill inte ställa upp på intervju. Istället kommenterar kommunalrådet Daniel Danielsson (C) resultaten. Hör honom och se delar av resultatet i videon. Foto: Eva Danielsson, SVT Grafik

Massiv intern kritik mot kommunchefen i Åre

Uppdaterad
Publicerad

Högsta tjänstemannen i Åre kommun, kommunchef Kaj Söder, får katastrofala siffror internt. När hans ledarskap betygsätts lyser allt rött.

Det visar årets medarbetarenkät som SVT har begärt ut.

I den chefsenkät som gjorts i Åre kommun, och som ingår i den årliga medarbetarenkäten, får Kaj Söders ledarskap enbart röda siffror. Sammantaget är det klart sämst betyg av alla avdelningar som ingår i chefsenkäten.

Kaj Söder själv vill inte ställa upp på en intervju. Istället får vi prata med kommunalrådet Daniel Danielsson (C). Han tror bland annat att pandemin bidragit till det dåliga resultatet.

– Kaj Söder började mitt under en pandemi. Det skapade andra förutsättningar för att vara chef och ledare, man kunde inte träffas på normala sätt vilket är så viktigt i början. Dessutom ökade arbetsbelastningen.

Extern konsult anlitad

Daniel Danielsson berättar att kommunen nu anlitat en extern konsult som ska hjälpa till att förbättra arbetsklimatet inom staben.

Vad kommer det att kosta kommunen?

– Det vet jag inte. Vi har gett full mandat till kommunchefen att ta den hjälp som behövs för att råda bot på det här.

Kommunalrådet har fortsatt fullt förtroende för kommunchefen. Han hoppas också att det arbete som nu inletts ska leda till tydliga förbättringar för hela ledningsgruppen.

Eftertädde uppsagd kommunchef

Kaj Söder blev kommunchef i Åre kommun hösten 2020. Han efterträdde Richard Högström som fick lämna tjänsten med omedelbar verkan hösten 2019.  Daniel Danielsson (C) sa då att Richard Högstöm fick sluta eftersom de behövde en kommunchef med andra egenskaper.

I videon ovan kan du se delar av resultatet från chefsenkäten samt höra Daniel Danielssons kommentarer kring det.

I Åre kommuns chefenkät ingår en mängd frågor som rör bland annat ledarskap och arbetsmiljö.

I svaren har medarbetare fått betygsätta olika påståenden och därefter har ett genomsnittligt svar räknats fram.

Resultaten har sedan färglagts utifrån betyg:

Mörkgrönt är ypperligt, utomordentligt,

Ljusgrönt är bra.

Orange är hyfsat, hyggligt.

Rött är dåligt, uselt, undermåligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer