Kvistar och gamla löv ska i och för sig till återvinningen. Men Östersunds kommun vill samtidigt inspirera till att vi själva tar hand om skräpet. Foto: SVT

Årets avfall i trädgården blir nästa års näring

Publicerad

Hösten lägrar sig över länet och trädgårdarna är inte längre vad de en gång varit. Kvistar och gamla löv ska i och för sig till återvinningen. Men Östersunds kommun vill samtidigt inspirera till att vi själva tar hand om skräpet.

Hasse Alfredson skrev en gång klassikern ”En liten bok om att bränna kvistar, gräs, löv och annat avfall i ett hörn av trädgården”.

Men att elda trädgårdsavfall, det är helt ute numera. Istället ska vi ta hand om så mycket som möjligt. Nu under höstarna översvämmas återvinningen i Odenskog av kvistar, löv och gulnat gräs.

Bra på sitt sätt, men i stället för att frakta bort allt går Östersunds kommun ut på sin hemsida med rådet att vi själva ska ta hand om så mycket som möjligt.

– Det är ju onödigt att först kasta näring och sedan köpa ny. Och färre lass till återvinningen innebär samtidigt minskade transporter, säger stadsträdgårdsmästaren Frida Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.