Helén Eurenius är förvaltningschef på Östersunds kommun. Foto: Lena Samuelson/SVT

Årets dyraste placering kostar 3,8 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

När kommunen måste fatta beslut om att placera unga människor kostar det mycket pengar. I år har kommunen till exempel gjort en placering som kostar 3,8 miljoner kronor.

Det är förklaringen till det underskott Socialförvaltningen i Östersund brottas med just nu.

Tio placeringar av unga i åldersspannet 16-20 år har under 2018 kostat Östersunds kommun 11,1 miljoner kronor. Kostnaden för den dyraste placeringen i år är 3,8 miljoner kronor.

De tio dyraste utgör en tredjedel

Budgeten för placeringar av barn och unga är drygt 30 miljoner kronor så de dyraste tio placeringarna utgör en tredjedel av hela budgeten för placeringar. Och de dyra placeringarna påverkar det ekonomiska läget för Socialförvaltningen, för 2018 har Socialförvaltningen i Östersunds kommun ett prognosticerat underskott på 8,8 miljoner kronor.

Få individer som kostar mycket

– Det handlar inte om många individer; placeringar med omfattande insatser kostar helt enkelt väldigt mycket pengar. Det vi gör är att jobba med förbyggande åtgärder och i samverkan med andra huvudmän hitta alternativ till placeringar. Det ger goda resultat, men vårt inflytande är ju ändå begränsat, tyvärr, säger Helén Eurenius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.