Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Snart försvinner Jämtlandsmjölken från butikshyllorna. Foto: Björn Larsson Rosvall /TT

Arla avvecklar i Sundsvall – då försvinner Jämtlandsmjölk

Uppdaterad
Publicerad

Arla lägger ned färskmjölksproduktionen i Sundsvall och flyttar verksamheten till Kallhäll utanför Stockholm. Det innebär att Jämtlandsmjölken försvinner från butikshyllorna.

Flytten från Sundsvall till Kallhäll sker i början av maj och i den vevan kommer också produkten Jämtlandsmjölk att sluta tillverkas. Även tillverkningen av långfil upphör.

– Att särhålla mjölken från Jämtland vore inte ekonomiskt försvarbart, vare sig mot bönderna eller konsumenterna. När det gäller långfilen så är det en produkt som tyvärr inte efterfrågas av så många konsumenter längre, säger Jörgen Thunholm.

De bönder som i dag levererar mjölk till mejeriet i Sundsvall kommer även fortsättningsvis att kunna sälja sin mjölk till Arla.

– Det är cirka 40 Arlagårdar som levererar mjölk till Sundsvalls mejeri. Mjölken kommer att hämtas precis som tidigare, och Arla fortsätter att tillverka olika mejeriprodukter av deras mjölk, som sedan säljs både lokalt och runtom i landet, säger Jörgen Thunholm.

Osttillverkningen på mejeriet i Östersund påverkas inte av dagens besked.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.