Karin Riddar är lokal koordinator för Special Olympics World Winter Games 2021 i Åre och Östersund. Foto: SVT

Arrangören: ”Det känns otroligt tråkigt”

Publicerad

På torsdagen tog Svenska parasportförbundet beslutet att ställa in genomförandet av Special Olympics World Winter Games 2021 i Åre och Östersund. Man har inte lyckats samla de resurser som krävs.

Karin Riddar är lokal koordinator och är naturligtvis besviken att evenemanget ställs in, men har förståelse för beslutet.

– Jag har full förståelse för att förbundet inte kan riskera hela sin verksamhet, men ilskan jag har är riktad mot Riksidrottsförbundet och regeringen som inte har klarat att tänka så stort som dom borde ha gjort. Det är väldigt lite pengar det handlar om i sammanhanget, säger Karin Riddar.

Inte som andra idrottsevenemang

Skälen till att förbundet väljer att stoppa tävlingarna är främst ekonomiska. Man kan till exempel inte få statligt stöd för enskilda event som detta uppger Svenska parasportförbundet på sin hemsida, vilket upprör Karin Riddar.

– Vi är inte som andra idrottsevenemang. Det här handlar om personer med intellektuell funktionsnedsättning, den mest marginaliserade grupp som finns. Vi kan till exempel inte ta ut deltagaravgifter eller hyra för vallabodar. Vi har försökt förklara det för till exempel regeringen, men det har inte lyckats.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.