Den anställda personen publicerade en bild på en vårdtagare på sociala medier. Nu åtalas personen för brott mot tystnadsplikten. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix/TT

Åtalas för brott mot tystnadsplikten

Publicerad

En person som är anställd inom vård- och omsorgsverksamheten i länet åtalas för brott mot tystnadsplikten efter en publicering i sociala medier.

Den anställde är misstänkt för brott mot tystnadsplikten efter att den publicerat en bild på en vårdtagare på Facebook. Den anställde erkänner att det hänt, men nekar till att hen begått ett brott. Det var en närstående till vårdtagaren som upptäckte publiceringen och denne menar att vårdtagaren inte varit i ett sådant hälsotillstånd att den kunnat ge något medgivande till publiceringen.

Skrev på avtal om tystnadsplikt

I samband med att den anställde började jobba inom omsorgen fick denne skriva på ett avtal om tystnadsplikt och det är detta åklagaren menar att den anställde inte följt och därmed gjort sig skyldig till brott mot tystnadsplikt.

Straffet för brott mot tystnadsplikt är böter eller fängelse i ett år. Om brottet skett av oaktsamhet, vilket den anställde sannolikt menar har hänt den här gången, är straffet böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer