Analyssvaren presenteras på kartan Foto: Åre kommun.

Åtgärder för att minska halterna PFAS ska sättas in i Undersåker

Publicerad

PFAS påträffades i grundvattnet strax väster om Undersåker, i närheten av bygghandeln och brandövningsplatsen men analyser visade att det kommunala dricksvattnet inte var förorenat. Den 20 juli togs prover på dricksvattnet på de fastigheter i området som inte har kommunalt vatten och den 30 juli kom analyssvaren.

Svaren visar att enligt livsmedelsverket går det fortfarande att dricka och använda vatten med halter upp till 900 ng/l, men åtgärder för att minska halterna PFAS ska sättas in. Livsmedelsverkets åtgärdsgräns för PFAS i dricksvatten är 90 ng/l.

Lämpliga åtgärder kan vara exempelvis att rena dricksvattnet med kolfilter. Vid halter som överstiger 900 ng/l ska vattnet inte drickas eller användas för matlagning, skriver Åre kommun på sin hemsida.

I dagsläget inväntas svar från provtagning av ytterligare en fastighet och kommunen kommer även att provta två till fastigheter under augusti månad.

Dessa tre fastigheter är markerade med rosa på kartan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.