Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Samhällsbyggnadschefen berättar i klippet om troliga källan till utsläppet. Foto: SVT

Så upptäckte Åre kommun PFAS i grundvattnet i Undersåker

Uppdaterad
Publicerad

Det giftiga ämnet PFAS har hittats i grundvattnet strax väster om Undersåker, i närheten av bygghandeln och brandövningsplatsen. Och just brandövningsplatsen tros vara källan till utsläppet.

– Vi har ringat in ett område där det finns risk för påverkan, säger Jasna Lindberg, samhällsbyggnadschef i Åre kommun.

Det kommunala dricksvattnet är inte förorenat, men när det gäller fastigheter i området som inte har kommunalt vatten så finns det en risk att vattnet innehåller PFAS. Åre kommun har därför denna vecka åkt ut för att provta dricksvattnet på dessa fastigheter. Därefter skickas vattenproverna direkt vidare till laboratorium för analys.

PFAS är ett samlingsnamn för cirka 4 700 högfluorerade ämnen som är syntetiskt framställda och som har skapats för att stöta bort fett, smuts och vatten. PFAS finns i en mängd produkter och i till exempel i brandskum, och är väldigt svårt att sanera. Ämnena misstänks kunna ha flera allvarliga hälsoeffekter.

Det kan ta upp mot 14 dagar att få svar på vattenproverna från Åre. På kommunens hemsida ser du en karta över berörda fastigheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer