Informationsbladen kommer att kunna hämtas ut i butik och länsstyrelsen undersöker nu möjligheter för att skicka ut informationen när man köper ett fiskekort via internet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Informationsblad ska varna fiskare om PFAS i Storsjön och Lillsjön

Uppdaterad
Publicerad

Efter att man i vintras hittade miljögiftet PFAS i fiskar från vatten kring Frösön och i Lillsjön delar nu Östersunds kommun och Länsstyrelsen Jämtland ut informationsblad om kostrekommendationer till dem som köper fiskekort för att fiska i dessa vatten. 

När man hittade miljögiftet i fiskar i mars gick kommunen och länsstyrelsen ut med en rekommendation om att man inte bör äta abborre eller gädda som fångats i de aktuella vattnen mer än två till tre gånger per år. Det är dock inte alla som känner till detta och via informationsbladen hoppas man nu att fler fiskare ska bli medvetna om riskerna.

– Vi måste göra allt vi kan för att få folk att följa kostrekommendationen och det här är ett sätt för oss att upplysa om den risk som finns. Oavsett om man kommer från Östersund eller inte så är det inte alla som har koll och då vill vi informera redan när man hämtar ut fiskekortet, säger Anna Löfholm, vattenhandläggare på Länsstyrelsen Jämtland.  

Informationsbladen kommer att kunna hämtas ut i butik och länsstyrelsen undersöker nu möjligheter för att skicka ut informationen när man köper ett fiskekort via internet.

Vad är PFAS är och hur påverkar det kroppen?

Se mer om de tusentals industriella kemikalier som kallas PFAS här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
PFAS finns i en mängd produkter – men vad är det egentligen, och är det farligt för hälsan? Se mer i videon. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer