Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Börje Jönsson från Jamttrollarna och Bruno Eriksson från Jämtlandskroken oroas av PFAS fynden i fisk runt Frösön och i Lillsjön. Foto: Fredrik Lundmark, SVT

Oro bland fiskare efter PFAS-larmet

Uppdaterad
Publicerad

Larmet om höga halter av miljögiftet PFAS i abborre och gädda runt Frösön och i Lillsjön har gjort många fiskare oroliga.

Rekommendationen är nu att endast äta 2-3 abborrar eller gäddor per år, fångade i Lillsjön eller runt Frösön. Även om inte så många fiskar abborre och gädda för att äta, så tycker Bruno Eriksson, ordförande i Jämtlandskroken, och Börje Jönsson från Jamttrollarna, att det är oroande.

– Det här känns ju absolut inte kul, och man undrar vad som kommer hända framåt. Det säger Bruno Eriksson. 

– Abbore och gädda är bra fiskarter att starta med som ung, och kan man då inte äta fisken känns det lite meningslöst, säger Börje Jönsson.

I nuläget omfattar rekommendationerna bara abborre och gädda. De prov som gjorts på sik och öring i Storsjön visar så här långt inte på några alarmerande höga halter av PFAS. Anledningen tros vara att de rör sig över större områden och får i sig föda från olika delar av sjön, men mer studier ska göras under året.

– Det är sällan man fångar någon öring i Storsjön som ätit abborre. Små sikar däremot äter dom, så skulle man hitta höga halter PFAS i sik vore det ju riktigt alarmerande, säger Börje Jönsson.

Är du orolig att man kommer att hitta PFAS i fler områden?

Ja det tror jag man kommer göra, säger Bruno Eriksson.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer