Åtta personer undsatta av fjällräddare i Vålådalen

Publicerad

Under söndagskvällen kväll kom larm om att åtta personer som var på väg från Lunndörrsstugan till Vålådalen saknades.

Gruppen lämnade Lunndörrsstugan vid tiotiden på söndag förmiddag, och vid fyratiden fick polisen larm om att gruppen var försvunnen.

Initialt fick polisen information om att det skulle röra sig om fjällvana människor, men när man senare förstod att så inte var fallet larmades fjällräddare ut vid halvniotiden på kvällen.

Hittades nedgrävda och fast

Det rådde hårt väder i området, med vindar på omkring 20 sekundmeter, men strax före midnatt lyckades de 13 fjällräddare som deltog i sökandet hitta de saknade skidåkarna. Gruppen hittades nedkylda och chockade knappt 800 meter från Vålåstugorna där man hade grävt ned sig.

– Det gjorde det enda rätta när de kände att det gick för tungt, säger fjällräddaren Alf Kjellström som deltog i insatsen.

Han berättar att snön drevat så hårt runt gruppen att de bokstavligen satt fast.

De åtta personerna, alla hemmahörande i Huddinge, fördes till Vålåstugorna för övernattning, berättar uppger vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral.

Hör fjällräddaren Alf Kjellström berätta om den dramatiska insatsen i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer