Foto: SVT / Arkiv

Friluftsfrämjandet stänger av ledare efter fjälldrama 2018

Uppdaterad
Publicerad

I mars i fjol fick fjällräddningen undsätta åtta personer som tagit skydd mot snöstorm i grop och vindsäck längs leden mot Vålåstugan. Nu har organisationen Friluftsfrämjandet utrett händelsen och ledaren som höll i turen på fjället har stängts av.

En skidtur i Jämtlandsfjällen våren 2018 med en grupp av nio turister från Stockholmsområdet hade kunnat sluta med dödlig utgång. Nu har organisationen Friluftsfrämjandet, som arrangerade skidturen, utrett händelsen vilket P4 Jämtland var först att berätta om.

På söndagsmorgonen den 18:e mars i fjol ger sig en grupp på nio personer och två ledare av från Lunndörrsstugan mot Vålåstugan. Gruppen, som kommer från Stockholmsområdet, är på en resa arrangerad av Frilutsfrämjandet annonserad som ”vill du följa med på en skidtur i snälla fjäll?”. Men den här dagen ska bli allt annat än snäll.

Situationen blev snabbt problematisk

Det finns en klass 1-varning utfärdad för området med kraftiga vindar och snöfall, och redan innan avfärd finns en oro i gruppen, som inte är speciellt erfarna.

Och ganska snart får man problem. Det går långsamt och flera personer ramlar i backar. Två deltagare väljer att vända om tillsammans med hjälpledaren, eftersom dom tvivlar på att dom kommer att orka.

Övriga i gruppen fortsätter, men vädret blir successivt sämre och man börjar få stora problem att ens stå upp. Vid 16-tiden är snöfallet och vinden så kraftig att sikten är lika med noll och gruppen har svårt att hålla ihop. Trötta och frusna tar man beslutet att gräva ned sig och larma 112, men lyckas inte komma fram.

Fjällräddningen larmas

Men polisen larmas också av några som mött gruppen tidigare, och är oroliga. Av olika anledningar krävs det dock en mängd samtal till polisen innan fjällräddningen äntligen skickas ut vid halv tio på kvällen.

Gruppen, som har begränsat med utrustning, är då riktigt illa ute. I det kraftiga snödrevet sitter nu flera fast i snön, halvt begravda och nedkylda.

Det är först vid midnatt som fjällräddarna äntligen hittar gruppen, som då suttit fast i snön i åtta timmar.

Ledaren stängs av

Nu har Friluftsfrämjandet utrett händelsen och beslutat att stänga av personen som ledde gruppen.

Se videon här ovanför, där generalsekreteraren i Friluftsfrämjandet Lars Lundström berättar om organisationens beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.