Vapnet som polisen beslagtog i mannens hem. Foto: Polisens förundersökning

Avfyrade revolver i hemmet – hade ingen licens

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern från länet hade en revolver och ammunition i sitt hem i ett år fastän han inte hade vapenlicens. Vid ett tillfället avfyrade han även vapnet i hemmet. Nu döms han i Östersunds tingsrätt till fyra månaders fängelse för vapenbrott.

Mannen ska enligt tingsrättens dom tagit hand om sin hyresgäst vapen och glömt bort att revolvern fanns i hemmet. Mannen hade sedan vapnet i ett skåp i sitt hem i ungefär ett år. Eftersom hyresgästen senare dog fanns det ingen som gjorde anspråk på revolvern.

En kväll under hösten 2015 när mannen var full tog han fram vapnet och avfyrade enligt mannens bror ett skott upp i taket.

”Det var dumt av mig”

I polisförhör har mannen erkänt brott och sagt: ”Jag hade tänkt att skjuta på burkar för nöjes skull, det var dumt av mig, jag skulle ha gjort mig av med revolvern på något vis.”

Enligt mannen var det en ”ren olyckshändelse” att han avfyrade vapnet.

Eftersom mannen inte haft rätt att inneha vapnet åtalades han misstänkt för vapenbrott. Nu döms han till fyra månaders fängelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.