Rapporten som gjorts av ett externt konsultföretag på uppdrag av Östersunds kommun presenterades strax innan påskhelgen.
I rapporten riktas skarp kritik mot kommunens VA-verksamhet på en rad punkter: Bristande beslutsunderlag, dålig kontroll på pengar, och snabbt ökande personalkostnader.
Nu har förvaltningsledningen beslutat att göra en egen utredning utifrån den kritik som framkommit. Man har också beslutat att tillfälligt stänga av chefen för VA-avdelningen.
– Chefens förtroende är förbrukat just nu i alla fall. Om utredningen visar att allt har gått rätt till så kommer förtroendet att vara tillbaka men just nu är det ett ansträngt läge, säger Ulf Norlén som är chef för tekniska förvaltningen.
Högre chefer deltagit i styrgrupper
Samtidigt finns chefer ovanför VA-chefen som också ingår i olika beslutsprocesser. Exempelvis sitter förvaltningschefen själv med i styrgruppen för nya vattenverket och kommundirektören satt i styrgruppen för Kretsloppsparken som också får stark kritik i rapporten.
Kan man lägga ansvaret på en enskild chef som ni gör?
– Den här chefen är ansvarig för den sektor som vi har genomlyst nu. Sen om fler led blir involverade så blir de också under lupp i så fall.
Framkommit kritik tidigare
Kritiken är heller inte ny. I flera tidigare revisioner har både VA-avdelningen och ansvariga politiker ifrågasatts för bristande kontroll över investeringskostnader.
I rapporten ”Granskning Kostnadskontroll och investeringar” som kom för ett år sedan slås exempelvis följande fast: ”Utifrån genomförd granskning är vår samlade bedömning att kommunstyrelsen och tekniska nämnden inte har en tillräcklig kostnadskontroll i investeringsprojekt.”
Även du har ett ansvar att kontrollera att underlag till att beslut är korrekt?
– Ja, jag har ett ansvar absolut. Nu har vi av olika anledningar hamnat där vi är. Och då behöver vi utreda varför vi hamnat där vi är.
VA-chefen vill inte kommentera
Rapportförfattarna har lämnat en rad rekommendationer. Utifrån det ska en handlingsplan nu genomföras som ska presenteras för tekniska nämnden i slutet av maj.
SVT har varit i kontakt med VA-chefen som inte vill lämna några kommentarer i nuläget.
Granskningsrapport av Avfalls- och VA-verksamheten
I mitten av april presenterades en rapport som ett externt bolag gjort.
Syftet var att göra en genomlysning av Avfalls- och VA-verksamheten inför en bolagisering av sektorn.
I rapporten ifrågasätts bland annat bristen på ”kostnadskontroll”. Man tycks ha satts i system att driva igenom stora investeringsprojekt med för låga kalkyler, enligt rapporten.
Rapportförfattarna konstaterar att investeringskostnaderna för flera av Östersunds kommuns stora projekt inom VA-sektorn skenat okontrollerat. Ett exempel som lyfts fram är kalkylen för det nya vattenverket som ökat med en miljard kronor. Vattenverk hade kunnat byggas till en tredjedel av kostnaden, menar rapportförfattarna och hänvisar till nyckeltal för liknande projekt.
Även personalkostnader för VA-verksamheten får kritik. ”Att kostnaderna för VA-verksamheten under det senaste decenniet ökat väsentligt snabbare i Östersund än i jämförbara kommuner kan nästan uteslutande förklaras av en anmärkningsvärt stor ökning av personalkostnaden” slås fast i rapporten.
Utöver det ifrågasätts beräkningen av framtida höjningar av VA-taxan kraftigt. Taxan föreslås höjas mer än nödvändigt, enligt rapportförfattarna som menar att beräkningarna gjorts på felaktiga (orealistiska) grunder.
Nu pågår arbetet med att ta fram handlingsplan utifrån rekommendationer i rapporten. Handlingsplanen ska presenteras för tekniska nämnden i slutet av maj.