Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Petter Mahrs har överklagat beslutet om avgifter för rullskidåkning Foto: SVT

Avgiften för rullskidåkning ska prövas rättsligt

Uppdaterad
Publicerad
Har Östersunds kommun rätt att ta ut en avgift för att åka rullskidor på ÖSK-området? Den frågan ska nu prövas rättsligt efter att beslutet har överklagats.

Från den 1:a juni kostar det pengar att åka rullskidor eller inlines på de asfalterade banorna på ÖSK-området i Östersund. 60 kronor per dag för en vuxen, eller 600 kronor för ett årskort. Ungdomar åker gratis och pensionärer betalar något lägre pris.

Men beslutet om avgiften har överklagats av Petter Mahrs, som tycker det är tveksamt om kommunen har rätt att ta ut avgiften.

– Dels gentemot allemansrätten och dels för att det är ett statligt naturreservat, säger han.

I nämnden på onsdag

I morgon ska kultur och fritidsnämnden, som är den som fattat beslut om avgifterna, yttra sig till förvaltningrätten i ärendet. Men förslaget till rätten är att överklagandet ska avvisas.

Frågan om rätt att ta ut avgifter i naturreservat har prövats tidigare. Mora kommun införde 2009 avgifter för skidspår i Hemus naturreservat. Det beslutet överklagades och högsta instans, Högsta förvaltningsdomstolen, gav kommunen rätt. I det fallet var naturreservatet kommunalt, och därför kunde kommunen besluta om avgifter.

Oklart rättsligt läge

I ÖSK-området är situationen något annorlunda. Rannåsens naturreservat, som större delen av ÖSK-området ligger i, är ett statligt naturreservat. Det betyder att det är Länsstyrelsen som beslutar om regler för naturreservatet, inte kommunen.

– Det är inte prövat juridiskt, säger Nils Hallberg, miljörättsjurist på Naturvårdsverket till SVT Jämtland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer