Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur de små myskoxkalvarna lägger sig för att vila i skuggan. Mammorna håller ett vakande öga på sina kalvar. Foto: Mats Ricklund/Myskoxcentrum i Härjedalen

Babyboom på Myskoxcentrum i Härjedalen – hanen Brutus har blivit pappa igen

Publicerad

Under veckan har tre små kalvar fötts på Myskoxcentrum i Härjedalen. Mammorna är korna Helga, Neassa och Ronja och pappan till alla barnen är ingen mindre än självaste hanen Brutus.

Ett babyboom. Så kallar djurvårdaren Elin Ringkvist senaste veckans händelser på Myskoxcentrum.

– Alla tre kalvar är välmående och glada. De spenderar den största tiden av dygnet vilandes vid sina mammors sidor. Däremellan har de fullt upp att upptäcka omgivningen och smaka på det första gräset, skriver Elin Ringkvist till SVT Jämtland.

Myskoxen Brutus

Pappan till kalvarna är hanen Brutus, som 2021 flyttade till Myskoxcentrum i Härjedalen efter att ha hamnat i trubbel med rättsväsendet i sin jakt på damer. På Myskoxcentrum har han funnit det damsällskap han eftersökt.

– I år är han ensam tjur med tre kor.

Se de nya kalvarna i videoklippet ovan.

En av mammorna är kon Ronja som är 4 år och fick nu i år sin första kalv. Enligt djurvårdaren Elin Ringkvist har Ronja varit en superduktig mamma. Foto: Mats Ricklund/Myskoxcentrum i Härjedalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myskoxen Brutus

Mer i ämnet