Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu har Brutus blivit pappa – se den lilla myskoxkalven. Foto: Myskoxcentrum i Härjedalen

Nu har Brutus blivit pappa – se den lilla myskoxkalven

Uppdaterad
Publicerad

En myskoxkalv har fötts i hägnet på Myskoxcentrum i Tännäs i Härjedalen. Det är tjuren Brutus och kon Neassa som blivit föräldrar.

– Det var på skakiga ben som vi fick välkomna den lille till gänget i hägnet, det känns helt underbart, säger Hielke Chaudron på Myskoxcentrum.

Först om några veckor går det att se vad det är för kön på kalven.

– Men är det en kviga så är det unikt, för det finns så få kvigor i Europa, säger Hielke Chaudron.


Brutus strövade omkring ensam i tre år

SVT har tidigare berättat om myskoxen Brutus som under flera år var ute på egen hand för att hitta en flock. Han vandrade i Oviksfjällen, gick ibland genom byar, och härjade i trädgårdar. I höstas planerades en avlivning – då bestämde sig Myskoxcentrum för att ta emot honom.

– Det känns så bra att allt funkat och att Brutus blev så väl mottagen av de andra myskoxarna i hägnet, säger Hielke Chaudron.

Myskoxen är det sista av de stora urtidsdjuren och tros ha betat i Skandinavien tillsammans med mammutar för över 30 000 år sedan.

I dag har Sverige några få vilda djur i Härjedalsfjällen. Föreningen Myskoxcentrum har sedan 2007 arbetat för att bevara den svenska stammen. Där hålls djur i ett hägn.

Myskoxkalvar brukar födas i maj och väga runt sju kilo.

Våren 2013 släpptes kalven Idun ut i det vilda, vilket har lett till att flera vilda kalvar har fötts på fjället, enligt föreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Myskoxen Brutus

Mer i ämnet