S och C: Region Jämtland Härjedalen måste bli en attraktiv arbetsgivare

Publicerad

Hur ska köerna kortas i Region Jämtland Härjedalen och vad krävs för att göra vården mera jämlik? Vi träffade företrädare för det blå-gröna styret och från oppositionen för att få svar.

Tom Silverklo är centerpartistiskt regionråd. Enligt honom handlar det om att satsa på fast personal och att rekrytera. Men ska vårdköerna kortas behöver regionen även fortsätta använda bemanningsföretag menar han.

– Utöver det har vi en vårdgaranti som vi bör nyttja mycket mer, säger han.

Vården – Val 2022

Vårdgarantin innebär att patienter kan åka till andra regioner för att få exempelvis en höftoperation.

Bengt Bergqvist är socialdemokrat och oppositionsråd. Han är tydlig med att de inte vill ha bemanningsföretag. 

– Vi måste bli mera intressanta som arbetsgivare, säger han.

S vill se höjda löner

Båda politikerna pekar på att regionen måste bli en attraktiv arbetsgivare. Men samtidigt är lön en viktig faktor. 

– Löner generellt kan man diskutera, men börjar vi lova guld och gröna skogar – ja, då är vi tillbaka i miljardförluster, säger Tom Silverklo.

Socialdemokraterna däremot menar att lönerna bör höjas.

– Vi behöver ligga på riksgenomsnitt åtminstone, säger Bengt Bergqvist.

Var ska de pengarna komma ifrån?

– Från den verksamhet vi har i dag men framförallt den verksamhet vi köper in av bemanningsföretagen.

C vill att staten tar mer ansvar

En sammanställning som SVT gjort visar att Norrlandsregionerna har sämre tillgänglighet än många andra regioner. Och här är de båda politikerna tämligen överens. Staten måste kliva in och ta ett större ansvar.

– Regionalt måste vi ta ansvar och jobba med de verktyg vi har. Men ska hela Sverige utvecklas så har staten ett ansvar att se till att det blir så, säger Tom Silverklo.

– Som politiker är det vi som ska fixa det men det innebär att vi kommer behöver blanda in finansiering från resten av landet, säger Bengt Bergqvist.

Region Jämtland/Härjedalen

Efter valet 2018 skedde ett maktskifte i Region Jämtland Härjedalen. Ett nytt ”blågrönt” styre bestående av Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet tog vid.

Socialdemokraterna, som under lång tid varit styrande i regionen och det som tidigare kallades landstinget, gick i opposition.

Under mandatperioden har Kristdemokraterna valt att lämna det blågröna samarbetet efter missnöje med det sätt som personalfrågor hanterats.

Det blågröna minoritetsstyret samlar i dag 23 av 55 mandat i regionfullmäktige.

Så här ser mandatfördelningen ut: S – 18, C – 11, M – 8, V – 5, SD – 5 (varav 1 har blivit politisk vilde), KD – 4, L – 2, MP – 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet