Så vill politikerna korta vårdköerna i Region Jämtland Härjedalen – vi har sammanställt svaren. Foto: SVT

Politikerna i Region Jämtland Härjedalen: Så ska vårdköerna kortas

Uppdaterad
Publicerad

Om vårdköerna ska kortas måste regionen vara en attraktiv arbetsplats som många vill jobba i. Det menar både C och S i Region Jämtland Härjedalen. Och just personalförsörjning är något som alla partier lyfter.

Så här svarade övriga partier som finns representerade i regionfullmäktige på frågorna om hur köerna ska kortas och hur vården ska bli mera jämlik över hela landet.

Robert Hamberg (M), regionråd

Det är tre områden som bör prioriteras för att korta vårdköerna. Dels genom att förbättra arbetsmiljön och villkoren så att vi kan ha full bemanning utifrån våra ekonomiska förutsättningar, dels att regionerna samarbetar och koncentrerar vården under en begränsad tid till de sjukhus som har högst effektivitet och dels att upphandla den kapacitet som finns inom den privata sektorn.

Vi förespråkar ett statligt ansvar för hälso- och sjukvården.

Lars-Erik Olofsson (KD), gruppledare

Vi behöver rekrytera och vårda den personal vi har. Ett exempel är övergång till arbete maximalt 2 av 5 helger och under en övergångsperiod premiera de som ändock arbetar varannan helg. För att förbättra arbetsmiljö och rekrytering föreslår vi att regionerna skall få en prestationsbaserad ersättning när de klarar målet om maximalt 85% beläggning i genomsnitt varje månad under året.

För att skapa en mer jämlik sjukvård bör staten överta ansvaret och finansieringen av den hälso- och sjukvård som regionerna idag har ansvaret för.

Elin Hoffner (V), gruppledare

För att korta köer så behöver regionen lösa vårdens bemanningsproblemen. Det innebär stora satsningar för att bli en attraktiv arbetsgivare. Resurser måste läggas på att öka produktionen.

Demografiskt bjuder den norra halvan av Sverige stora utmaningar. Det är svårigheter som kräver mer pengar per patient när resurser ska fördelas för att jämna ut skillnader i landet. En kunnig personal som trivs är den bästa garantin för tillgänglig vård med hög kvalitet. Vården ska finnas nära patienten.

Karin Thomasson (MP), 1:a vice ordf regionala utvecklingsnämnden

På kort sikt kan vi behöva köpa extra kapacitet för att arbeta bort köerna. På lång sikt måste vi fortsätta att ställa om till en mer nära vård, dvs att hälsocentralerna får en starkare roll och kan fånga upp patienter i ett tidigare skede.

För att minska klyftorna måste vi först och främst fortsätta att förstärka hälsocentralerna. Vi måste fortsätta att utveckla e-hälsa och de digitala möjligheterna som finns idag. Vi måste arbeta mer förebyggande med både fysisk och psykisk hälsa.

Roger Bergebo (L), 1: a på Regionlistan

Det krävs stora satsningar på Region Jämtland Härjedalens personal så regionen blir en arbetsgivare som alla vill söka sig till. Antalet patienter/ läkare i primärvården är en viktig fråga då vi anser att 1 000 patienter/läkare är en rimlig nivå och denna siffra kan variera beroende på om det är stad eller landsbygd.

Vården måste anpassa sig till de förutsättningar som finns. En förändring är att vården möter patienten där patienten finns. Ambulerande mottagningar ut i länet skulle leda till ett mer attraktivt arbete för vissa.

Ronny Karlsson (SD), ledamot regionfullmäktige

Region Jämtland Härjedalen har att förhålla sig till vårdgarantin och vi måste naturligtvis se till att människor inte behöver vänta längre än vad garantin medger.

Ett sätt att minska klyftorna mellan norr och söder är att staten tar ett större ansvar för finansieringen av sjukvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vården – Val 2022

Mer i ämnet