Barnärenden i Åre blev staplade på hög

Uppdaterad
Publicerad

I höstas upptäckte Åre kommun att det fanns 198 ärenden som inte hade hanterats på rätt sätt. Den stora majoriteten rörde barnärenden som hade blivit liggande alldeles för länge.

Enligt lag ska handläggning som rör ett barn hanteras inom fyra månader. Men i Åre kommun har ärenden blivit liggande betydligt längre än så. En utredning som genomfördes i höstas visar att 160 barnärenden överträtt den lagstadgade tiden. Här har medeltiden för handläggningen varit nästan ett år.

– Det är helt oacceptabelt givetvis, säger Alexandra Liljeblad som är en av kommunens jurister.

Vad betyder det här för barnen?

– Rent konkret handlar det om att de kanske inte fått de insatser de har rätt till. Det kan handla om barn som far illa på grund av våld i hemmet eller andra övergrepp, och som tvingas att vara kvar i en situation alldeles för länge, säger hon.

Bristfällig dokumentation

Alexandra Liljeblad var den som fick i uppdrag att utreda vad som hade hänt. Och hon fann flera brister. Förutom långa handläggningstider var dokumentation så bristfällig i en del ärenden så att det var omöjligt för en utomstående att förstå vad som hade hänt med de aktuella barnen. I flera utredningar saknades adekvat utredning och färdigställda beslutsunderlag saknades.

– Jag kunde inte förstå vad man hade gjort och inte gjort eller var barnen fanns idag eller vilken typ av våld det var som omnämndes i orosanmälan som var kopplade till vissa ärenden, säger Alexandra Liljeblad.

Våld i hemmet

I utredningen fann hon tre fall där orosanmälan inkommit kring barn där våld har varit med i bilden, men där utredningen legat öppen i över 500 dagar utan adekvat dokumentation och beslut.

Alexandra Liljeblad beslutade att göra en Lex Sarah-anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Den skickades in tillsammans med hela utredningen i november.

Här kan du ladda ner hela utredningen och läsa själv: 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.