Barnombudsmannen om unga som omhändertas: ”Vi ser en rad olika brister”

Publicerad

SVT Jämtland har rapporterat om kritik mot HVB-hem i länet. Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin konstaterar att det finns stora brister när samhället omhändertar barn. En nyligen publicerad rapport visar på att barn utsätts för både våld och felaktiga behandlingar.

Under några dagar har vi berättat om ett företag som har flera HVB-hem i Jämtlands län. Obada, som har bott hos dom, vittnar om oengagerad personal, om bråk och stök och att personal till exempel gav cigaretter till ungdomar.

Barnombudsmannen Elisabeth Dahlin är inte förvånad.

Missförhållanden på HVB-hem

– Jag kan som barnombudsman inte kommentera enskilda fall. Men när det gäller vår undersökning kring placerade barn så kan vi se att det är väldigt olika hur barn blir bemötta, säger hon.

Stora konsekvenser för barnet

Barnombudsmannen har nyligen publicerat en rapport som visar att barn som omhändertas far illa.

– Vi har tittat på barn i familjehem, HVB-hem och särskilda ungdomshem. Och vi ser en rad olika brister, säger hon och fortsätter:

– Generellt kan vi säga att det finns en del placerade barn som har det väldigt bra, men en stor grupp har det inte bra.

Elisabeth Dahlin pekar på att konsekvenserna för det enskilda barnet blir väldigt stort.

– Det innebär att den här gruppen barn har en förväntad kortare livslängd, sämre hälsa, sämre skolgång, större risk att bli bidragsberoende som vuxen och framförallt väldigt många förlorade livschanser, säger hon.

Kräver förändringar

Barnombudsmannen menar att något måste göras.

– Vi vill se en tydlig förändring nu när barnkonventionen blir lag så att placerade barn alltid får det bättre, inte sämre. Vi måste ha ett barnperspektiv hela vägen, säger hon och fortsätter:

– Vi vill möjliggöra för socialsekreterare att få chans att prata med barnet enskilt, att göra barnen delaktiga i sin egen vård för då vet vi att vården fungerar bättre. Men då krävs det att alla har ett tydligt barnrättsperspektiv, säger Elisabeth Dahlin.

BO:s rapport

Här kan du läsa hela Barnombudsmannens rapport ”Vem bryr sig – när samhället blir förälder”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden på HVB-hem

Mer i ämnet