Christian Möller är vd för företaget som driver HVB-hem. ”Vi har gjort fel”, säger han. Foto: SVT.

Kritiserade HVB-hem måste stänga

Uppdaterad
Publicerad

Ivo har beslutat att återkalla tillståndet med omedelbar verkan för ett företag som driver flera HVB-hem i länet.

Det är företaget Vision som nu får sitt tillstånd återkallat. Företaget har HVB-hem på flera platser i länet, bland annat utanför Järpen, i Kyrktåsjö och i Östersund.

Enligt företaget själv beror det på att dom har brustit i sin skyldighet att kontrollera utdrag ur polisens belastningsregister för personal som anställts. Det har inhämtats först efter att anställningar har påbörjats.

Missförhållanden på HVB-hem

”Känns åt helvete”

Christian Möller är vd på företaget.

– Det känns åt helvete. Vi har gjort fel men det känns som skitfel, säger han till SVT.

Enligt honom kommer han nu att begära företaget i konkurs. Ett 30-tal anställda berörs. Hur många ungdomar det handlar om vill han däremot inte berätta.

Vad händer nu med de ungdomar som är placerade i era HVB-hem?

– Vi jobbar för fullt nu tillsammans med socialtjänst och vårdnadshavare att hitta nya hem. Det är lite rörigt eftersom de nu snabbt måste flytta ut från våra HVB-hem.

Varit brister tidigare

Under våren och sommaren 2019 granskade SVT Nyheter Jämtland just företaget Vision. Bland annat intervjuade vi en kille, Obada, som hade varit placerad i företagets HVB-hem i Åkersjön och som då vittnade om bråk och ständig ångest. 

– Man fick mat och en plats att sova, det var allt, sade han då.

SVTs granskning visade på flera allvarliga brister. Det förekom droger på boenden, ungdomar utsattes för kollektiva bestraffningar, det saknades kompetent personal  och bland de anställda fanns en drogdömd.

Det var också något som Ivo uppmärksammade senare. Vid en inspektion sommaren 2019 riktade de skarp kritik mot företaget. Då pekade myndigheten på att företaget hade bristande ledning och styrning och att de inte hade tillräckligt med personal.

Stängs 28 oktober

Och nu har alltså Ivo beslutat att återkalla tillståndet med omedelbar verkan. Enligt Christian Möller ska fyra av företagets HVB-hem vara stängda senast den 28 oktober.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Missförhållanden på HVB-hem

Mer i ämnet