Foto: TT.

Bestraffning, missbruk och dålig vård – här är anmälningarna mot Visions HVB-hem i Jämtland

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Vision har flera HVB-hem i länet. SVT Nyheter Jämtland har tittat närmare på företaget och hittat flera anonyma anmälningar. Gemensamt är att alla uttrycker en oro för att ungdomarna inte får den vård och stöttning de har rätt till.

Inspektionen för vård och omsorg är tillsynsmyndighet för HVB-hem. SVT har begärt ut handlingar som inkommit kring företaget 2017 och 2018. Där fann vi fem anonyma anmälningar. Nedan följer utdrag ur anmälningarna:

  • Oktober 2018: ”Det är extremt dåligt bemannat, dåligt utbildad personal. Dålig stöttning, maktmissbruk, dålig vård av de inskrivna, dålig koll på de inskrivna.”
  • Mars 2018: ”Det har tagits in ungdomar med svår diagnos och med utbrett vårdbehov som de inte alls levt upp till. Det har absolut inte satsats på varken personal eller ungdomar.”
  • Mars 2018: ”En ordentlig utredning behövs på hela verksamheten där all personal får komma till tals så att sanningen verkligen kommer fram om hur missförhållanden i hela verksamheten faktiskt ser ut.”
  • Juni 2017: ”Personal jobbar ensam flertal dagar/nätter med placerade ungdomar. Det finns oro gällande ungdomars möjlighet till uppmärksamhet/tid/hjälp/stöttning. Flertal praktikanter har lämnats ensamma med den placerade ungdomarna under längre stunder samt delat ut medicin till ungdomarna utan behörighet. Ungdomarna har inte regelbundna mattider eller begränsningar gällande onyttig mat. Lokalerna är slitna och pengar investeras inte i ungdomarnas boendemiljö.”​​
  • Februari 2017: ”Det har på skolan framkommit info om att det förekommit kollektiv bestraffning. Det har framkommit info om att personal regelbundit bjudit och köpt cigaretter till ungdomar vid dåligt mående, samt att ungdom på grund detta utvecklat missbruk under placeringstiden. Det har framkommit berättelser om missförhållanden, från flera olika källor och under lång tid vilket gör att skolan känner särskild oro.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Missförhållanden på HVB-hem

Mer i ämnet