Så här såg det ut efter att bäverdammarna rivits med hjälp av en kran stående på järnvägen. Kranen kan skymtas i nederkanten på den vänstra bilden. E14 syns i bakgrunden. Foto: Johan Wiklund

Bäverdammar som hotade banvall i Åre rivna

Publicerad

De bäverdammar som hotade underminera banvall och skada delar av E14 mellan Storlien och Duved revs på tisdagen. Länsstyrelsen bedömde risken för allvarlig skada så stor att tillstånd beviljades.

– Med hjälp av kran stående järnvägen har vi rivit bort dammarna, sägerOskar Bergman vid NRC, det företag som på uppdrag av Trafikverket utfört uppdraget, tills SVT.

Rivningen genomfördes efter att länsstyrelsen i måndags beviljat åtgärden.

Det var den 12 oktober som Trafikverket ansökte om att få riva två bäverdammar i Tångböle och Klocka i Åre kommun. Bäverdammarna som fanns mellan järnvägen och E14 hade fyllt vägtrummorna med vatten så pass mycket att vattnet hotade skada väg och järnväg och orsaka trafikstopp, enligt verket.

Det krävs särskilda skäl för att bevilja rivning av bäverdammar under vinterhalvåret och i det här fallet ansågs det finnas sådana skäl, enligt länsstyrelsen:

”Tillstånd för rivning av bäverdammen under vinterhalvåret är en åtgärd som bara beviljas om det är absolut nödvändigt för att förhindra allvarlig skada. Anledning till detta är att det finns en stor risk för onödigt lidande för bäver om bäverdämmet i nära anslutning till hydda rivs sent på året.” skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

I det här fallet beviljades åtgärden med hänvisning till risken för allvarlig skada på viktig infrastruktur.

För att förhindra att dammarna byggs upp igen kommer nu skyddsjakt att inledas på de bävrar som byggt dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.