Regeringen tillsätter en utredning för att hitta olika sätt att angripa utmaningarna inom veterinärbranschen. Foto: Marcus Ericsson/Jessica Gow/TT

Bemanningsproblem i djursjukvården ses över – regeringen tillsätter utredning

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska djursjukvården är pressad. Nu tillsätts en utredning för att komma tillrätta till problemen, bland annat med bemanningsbristen.

På torsdagen träffade landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) företrädare för veterinärbranschen och ansvariga myndigheter för att diskutera den utmanande situationen för branschen.

– Vi har utmaningar både på kort och lång sikt, det är den bistra verkligheten, säger Jennie Nilsson på en pressträff.

Utreda utmaningar

Därför tillsätter regeringen nu en utredning för att hitta olika sätt att angripa utmaningarna. Utredningen, vars syfte är en hållbar och långsiktigt välfungerande hälso- och sjukvård för djur, ska bland annat titta på bemanningssvårigheterna och resursbehoven för olika yrkeskategorier inom djursjukvården. Den ska också se över det statliga åtagandet inom veterinär service, smittskyddsberedskap och behörighetsfrågor.

– Till syvende och sist handlar det om att alla djur ska få den vård de behöver och det ska vara jämnt fördelat över landet och över djurslag, säger Jennie Nilsson.

Ordning och reda

Hon konstaterar att utmaningarna för branschen är stora och komplexa och anser att utredningen därför blir viktig.

– Syftet är att det ska bli ordning och reda på veterinärmarknaden, säger Jennie Nilsson.

Veterinärbrist har varit ett problem i Sverige i flera år. Djurvården är i ett svårt läge. På grund av personalbrist tvingas flera djurkliniker och djursjukhus att stänga sin verksamhet inför sommaren. Det är särskilt jourverksamheten som hotas.

Läget drabbar inte bara djuren och djurägarna utan även de veterinärer som jobbar med pressade scheman.

– Alla djur ska få den vård de behöver, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.