Hör hur veterinären och ägaren av Östersunds djursjukhus, Johan Bromée löser sommaren i klippet. Foto: SVT

Brist på veterinärer i hela landet i sommar – Östersunds djursjukhus satsar på jouröppet

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket har slagit larm till Näringsdepartementet. Den allmänna bristen på veterinärer kommer i sommar att leda till begränsade öppettider runt om i landet. Exempelvis har många djursjukhus aviserat att de inte kommer att ha öppet nattetid. Men Östersunds djursjukhus går emot strömmen och håller jouröppet.

– Vi kommer att lösa det genom att jag själv sover över på mottagningen, säger Johan Bromée på Östersunds djursjukhus.

Först som sist kan vi konstatera att djursjukhuset i Östersund tillhör de ovanligt få som kommer att ha veterinär på plats under nätter och helger.

– Vi kommer att lösa det genom att jag själv sover över på mottagningen. Eftersom jag är delägare gäller inte arbetstidsreglerna för mig, berättar Johan Bromée på Östersunds djursjukhus.

Befarar hårt tryck på djursjukhusen

Samma bolag äger två mottagningar i Östersund, en i Åre, en i Härnösand och så ett djursjukhus i Sundsvall.

– Det vi kan befara är att det kommer att bli ett väldigt tryck mot djursjukhusen i Östersund och Sundsvall, menar Bromée.

Den konsekvens som man tycker sig se är att mindre akuta fall får stå tillbaka i sommar. Och mest sorgligt är nog om husdjursägarna väljer avlivning för något som en veterinär hade kunna fixa, bara för att de inte vill köra med ett sjukt eller skadat djur långa sträckor på natten.

Hör hur veterinären och ägaren Johan Bromée löser sommarens bemanning i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.