Vilka är problemen som branschen brottas med just nu? Hör fackets bild av en djursjukvård med stora utmaningar. Foto: SVT/Veterinärförbundet

Veterinärförbundet: ”Pandemin blev droppen som fick bägaren att rinna över”

Uppdaterad
Publicerad

Situationen inom djursjukvården i Sverige är ”extremt ansträngd”, menar facket Veterinärförbundet. Akutsjukvården för smådjur är hotad på jourtid under sommaren, på grund av personalbrist. Men problemet är större än så anser facket.

– Vi har fått rekordmånga samtal de senaste veckorna från veterinärer som är oroade för att stå inför djurägare och sjuka djur och att man inte ska kunna göra det man normalt brukar göra, berättar Tove Särkinen som är kommunikationsansvarig på Veterinärförbundet.

Vi berättade nyligen att Evidensia planerar att stänga akutmottagningen på jourtid för smådjur på sitt sjukhus i Strömsholm.

Avlivning istället för vård

På SLU:s universitetssjukhus i Uppsala har man redan stängt nattetid. Bakgrunden är den pågående pandemin som lett till höga sjuktal och svårighet att klara bemanningen.

– Det är en oerhört oroande situation. Det kan uppstå en situation där man kanske måste avliva djuret istället för att vårda.

Arbetsmiljöproblem i branschen

Jordbruksverket vill att det utbildas fler veterinärer i Sverige för att klara det ökade behovet av djursjukvård.

Facket håller delvis med men ser en rad andra problem med veterinärernas arbetsmiljö inom djursjukvården, problem  som de menar är mer akuta att lösa.

–  En stor andel, upp till 43 procent av veterinärerna i Sverige jobbar deltid, visar en undersökning från 2019. Hur ska vi få dem att vilja och orka? frågar sig Tove Särkinen.

I videon hör du vilka problem branschen brottas med och i faktarutan nedan kan du läsa om löneläget.

LÖNELÄGET FÖR VETERINÄRER

En nyutexaminerad veterinär tjänar mellan 32 500 och 34 700 kronor enligt Saco, Sveriges akademikers centralorganisation.

Enligt Veterinärförbundet ligger medellönen ungefär mellan 39 000 och 43 000 kronor beroende på vilken statistik man tittar på. Saco uppger att en genomsnittlig lön för yrket ligger på 43 100 kronor.

Att jämföra med tandläkare som enligt Saco tjänar 49 500 kronor i genomsnitt, läkare som i snitt har 64 100 kronor i månadslön, apotekarutbidlning som ger 43 600 kronor och de med juristutbildning som har 55 800 kronor i snitt, enligt statistiken.

(källa: Saco och Veterinärförbundet)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.