Många veterinärer upplever stress i samband med möten med djurägare Foto: Fredrik Israelsson SVT

Veterinärer utsätts för hot och trakasserier

Uppdaterad
Publicerad

En ny svensk studie från Mittuniversitetet ger en bitvis mörk bild av veterinärernas arbetssituation. Det handlar om en utsatt och pressad situation och i branschen känner man igen bilden – och ser ett växande problem med hot och trakasserier från djurägare.

Studien från Mittuniversitetet bekräftar veterinärernas utsatta roll. Ångest och stress i samband med mötet med djurägarna är ett problem. Maria Karlsson är verksamhetschef på Mittnorrlands djursjukvård i Sundsvall och Östersund och har själv upplevt hotfulla situationer när djurägare varit missnöjda med den situation som uppstått.

– Flera gånger, säger hon.

I videon ovan berättar Maria Karlsson om vad hon som veterinär har fått höra från djurägare.

Sociala medier

Något som blivit allt vanligare är att man går ut med sitt ärende i sociala medier. Enskilda veterinärer hängs ut och ångestfyllda situationer uppstår.

– Där ser jag en stor skillnad jämfört med tidigare, säger Maria Karlssson.

Förstår djurägare

Samtidigt handlar det många gånger om stora kostnader för vården som ibland ändå resulterar i avlivning. Maria Karlsson förstår att djurägare kan bli upprörda. Samtidigt menar hon att resultatet inte alltid är givet.

– Vi försöker alltid vara så ärliga vi kan, men veterinärmedicin är inte enkelt, resultatet beror på så många saker, som immunförsvar och djurets förmåga att återhämta sig men det ska inte läggas någon etisk stress på den som vill välja avlivning, säger Maria Karlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.