Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den avancerade djursjukvården av husdjur sköts av privata aktörer. När de minskar öppettiderna får det konsekvenser berättar chefsveterinär Håkan Henrikson på Jordbruksverket. Foto: Jordbruksverket/SVT

Jordbruksverket om veterinärbristen: ”Olyckligt att de stora aktörerna inte klarar utmaningarna”

Uppdaterad
Publicerad

Att de stora specialistenheterna för husdjur minskar öppettiderna under sommaren är bekymmersamt anser ansvariga på Jordbruksverket. ”Man förväntar sig att de ska klara det”, säger verkets chefsveterinär Håkan Henrikson.

– Det bör finnas en rimlighet att djursjukhus som alltid haft jour och beredskap fortsätter med det, säger han.

Han tycker alltså att arbetsgivarna har ett ansvar för att se till att kunna driva verksamheten året om. Behovet av djursjukvård är stort, för att inte säga ökande.

Högkonjunktur i djurbranschen

–  Det är ett högt tryck och det är tufft, hela branschen ser en högkonjunktur. Det ser vi på priset på valpar och kattungar. Jag tänker mig ändå att det bör finnas en rimlighet att de djursjukhus som alltid haft jour och beredskap fortsätter med det, säger chefsveterinär Håkan Henrikson på Jordbruksverket.

Men de stora privata aktörerna, som Evidensia som driver Strömsholm, har redan aviserat minskade öppettider på nätter och helger.

De har väl inget samhällsansvar?

–  Nej inte formellt sett, men jag tycker ändå att man borde klara de utmaningar som finns. Andra enheter som är mindre har lyckats ha öppet med färre personer. Jag förstår att det är bekymmer att hantera situationen. Man har även en kundrelation att man har en förväntan att gå till samma djursjukhus som alltid.

Ingen reservkapacitet

Han ser att de minskade jourtiderna kan leda till att mindre avancerad djursjukvård kan erbjudas

– Vi har ingen reservkapacitet att ta till i Sverige. Det kommer att bli ett ökat tryck på de som har öppet, säger han.

För få utbildningsplatser

Från flera håll och i flera år har det hörts krav om att det bör utbildas fler veterinärer. Det instämmer Jordbruksverket i. Det är ytterst en politisk fråga.

– Efterfrågan på djursjukvård ökar och här har inte utbildningssidan hängt med, säger Håkan Henrikson.

Texten är uppdaterad med ett längre citat på frågan om samhällsansvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet