Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Villiam Leku som vill höja sitt betyg i matematik. Både Villiam och läraren Henric Silversnö tror att extraundervisningen, Studiegården, kan få fler godkända elever i vår. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Bergs kommun hade flest elever i årskurs nio utan godkänt betyg

Uppdaterad
Publicerad

Mer än var tredje elev i årskurs nio i Bergs kommun fick inte godkänt betyg efter höstterminen. De saknar nu behörighet till gymnasiet.

– Vi har sett en tid att fler inte klarar målen, säger läraren Henric Silversnö vid Svenstaviks skola.

Bergs kommun har därmed den högsta andelen niondeklassare utan godkänt betyg i länet.

I Bergs kommun finns årskurs nio i Svenstavik och Myrviken. För de eleverna, liksom för alla i årskurs nio i länet, krävs det godkänt i kärnämnena svenska, engelska och matematik för att vara behörig att söka ett ordinarie gymnasieprogram.

38 procent utan betyg

Tabellen visar hur det ser ut i länets kommunala skolor. Bergs kommun har procentuellt flest elever i länet som inte hade godkända betyg inför julen.

– Det borde se bättre ut i vår, säger Henric Silversnö som är lärare i Svenstaviks skola.

I procent är det tydligt att Bergs kommun har flest elever som inte har godkänt betyg. Åre kommun har lägst andel elever som inte når målen. Foto: SVT

– Det är en hög siffra, säger Henric Silversnö. Men vi har goda resurser för att hjälpa eleverna. Vi ligger bra till när det gäller behöriga lärare och klasserna är definitivt inte för stora.

Vad beror det då på att Bergs kommun har så stor del elever med icke godkända betyg?

– Vi lärare arbetar med detta, men har inget tydligt svar. Det finns också ett ansvar hos föräldrar och vårdnadshavare, säger Henric Silversnö.

De flesta elever som inte klarar målen har svårt med matematik.

Satsar på extraundervisning

– Vi satsar på matematik med extraundervisning i Studiegården, säger Henric Silversnö.

– Jag tycker, till 100 procent, att fler borde gå hit till Studiegården, säger Villiam Leku.

Monica Hallquist (S) är ordförande i utbildningsnämnden. Hon försäkrar att arbetet med att få fler elever godkända är prioriterat.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Monica Hallquist (S) lovar att inte spara på skolan i år. – Mycket allvarligt att så många inte får godkända betyg,säger hon. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Friskolor

Så här ser det ut för årskurs nio i friskolorna i Östersund.

Så här ligger friskolorna i Östersund till när det gäller andelen elever i årskurs nio som inte fick godkända höstterminsbetyg. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.