Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Therese Kärngard (S) är kommunalråd i Bergs kommun. I klippet berättar hon varför kommunen säger nej till gruvdrift i oviken. Foto: SVT

Bergs kommun: Vattnet viktigare än vanadin

Uppdaterad
Publicerad

Utländska bolag vill utvinna vanadin i Oviken. Men Bergs kommun spjärnar emot, trots att det skulle kunna innebära arbetstillfällen.
– Arbetstillfällen tycker jag är ett svagt argument, säger kommunalrådet Therese Kärngard (S).

På 600 platser runt om i Sverige vill företag öppna gruvor. Det visar en kartläggning som SVTs Uppdrag granskning gjort.

Oviken i Bergs kommun är en av dessa platser. Men här är politikerna tydliga – de vill inte ha någon gruvdrift i sin kommun, även om det skulle innebära arbetstillfällen.

– När det handlar om gruvdrift i Oviksbygden, som ligger så nära Storsjön, så säger vi nej. Vi värnar vattnet, säger Therese Kärngard.

Tungmetaller kan hamna i vattnet

I kommunhuset möter vi även Anders Olof Öhlén. Han jobbar som tjänsteman och är utbildad naturgeolog. Han har fått till uppgift att ha ett särskilt öga på just gruv-frågor för kommunens räkning. Och även han är övertygad om att miljöriskerna med gruvbrytning är för stora.

– När det gäller just Oviken så vill man bryta i alunskiffer och i det finns många olika typer av metaller. Förutom att det finns vanadin och uran så finns det även olika tungmetaller. Och det vill vi ju inte ha ut i vattnet.

Ökad medvetenhet hos bolag

EU Energy är ett kanadensiskt bolag som söker utvinningsrätt i Oviken. I november i fjol var deras representant, Jack Purdy, på ett möte i Jämtland och då berättade han att det finns en ökad medvetenhet om de känsliga miljöer som måste skyddas.

Han berättade också då att de haft konsulter som tittat på nödvändiga åtgärder som ska skydda miljön. Men i Bergs kommun är man ändå skeptisk.

– Det finns ju ingenting som säger att man hundraprocentigt kan garantera att det inte sen, med tiden, börjar lakas ur och röra sig ner genom berggrunden och så småningom ut i Storsjön, säger Anders Olof Öhlén.

I klippet ovan kan du höra mer om varför Bergs kommun säger nej till gruvdrift i Oviken.

Jakten på nya material för klimatet – här är metallerna det handlar om

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gruvplaner i Oviken

Mer i ämnet