Jämtländske riksdagsledamoten Kalle Olsson är beskviken över beslutet men ger inte upp hoppet om ett framtida regemente. Hör hur han tänker i klippet. Foto: TT

Kalle Olsson (S) om beslutet: Vi kämpar vidare mot 2025

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget nytt regemente i Östersund, meddelade försvarsmakten i ett pressmeddelande på måndagsmorgonen. Istället får staden en ny utbildningsenhet.

Redan i fredags rapporterade Dagens nyheter om att Östersund går miste om ett nytt regemente som istället ska placeras i Sollefteå, uppgifter som Försvarsdepartementet nu bekräftar. Istället kommer ett så kallat utbildningsdetachement att förläggas till Östersund. Den nya utbildningsenheten ska bland annat utbilda fältjägare och kommer omfatta cirka 100 utbildningsplatser.

Hoppas på regemente 2025

Riksdagsmannen Kalle Olsson (S) har jobbat länge med de planerade regementsetableringarna och ville ha Östersund som huvudort. I somras var han övertygad om att Östersund skulle återuppstå som regementsstad men sedan dess har situationen alltså förändrats.

Det här blev resultatet av de förhandlingar som skett mellan regeringen och övriga partier, säger Kalle Olsson.

Det är alltså Centern och Liberalerna som fällt Östersund?

– De får själva berätta vad de gjort och inte, säger Olsson.

Är du besviken?

– Både ja och nej. Trots allt kan man se det här som ett återuppbyggande av Östersund. Vi kan jämföra med Arvidsjaur som hittills varit ett detachement, men nu har blivit ett eget regemente. I nästa försvarsbeslut, om fem år, tyder mycket på att vi tar steget fullt ut och blir ett eget regemente.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.