Skolan i Ångsta kommer att läggas ner, medan ny skola ska byggas i Tandsbyn. Foto: Maria Harning

Beslut från nämnden: Skolan i Ångsta läggs ner

Publicerad

Det blir två skolor i södra delen av Östersunds kommun.

Under måndagen beslutade Barn- och utbildningsnämnden i Östersund att gå på förvaltningens förslag om skolorna i Ångsta, Tandsbyn och Fåker.

På barn- och utbildningsnämndens möte togs beslutet att lägga ner skolan i Ångsta, bygga en ny grundskola i Tandsbyn och göra vissa förändringar i Fåker.

– Mellanstadiet i Fåker kommer flytta till Tandsbyn, så Fåker blir en F-3-skola, säger Rosi Hoffer (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden

Förutom att flytta på mellanstadiet, fattade nämnden även beslut om att renovera de befintliga skollokalerna i Fåker.

– Vi ska ta bort vissa lokaler, bygga om och förbättra lokalerna som är där nu, säger Rosi Hoffer (S)

Tanken är att nuvarande förskolan i Fåker ska flytta in i nya lokaler i anslutning till grundskolan efter ombyggnationen.

Strategiskt läge

Tandsbyn har idag en förskola, men ingen grundskola.

– Vi vill att det blir F-6 skola i Tandsbyn. Det ligger strategisk bra i området, och det blir en stor satsning med ny byggnad och idrottshall, säger Pelle Simonsson (C) 2:e vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Enligt honom är två skolor tillräckligt för området och därför fattade nämnden beslutet om att lägga ner skolan i Ångsta.

– Tre skolor hade varit för mycket för området och fastigheten i Ångsta håller inte måttet, säger säger Pelle Simonsson (C)

Slutgiltigt beslut gällande skolorna kommer att fattas i kommunfullmäktige i Juni. Om beslutet kvarstår, är nuvarande planen att första spadtaget tas 2028.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.