Bildningsutskottets ordförande Johan Fredholm (M) och de andra skolpolitikerna har tagit intryck av kritiken mot nedskärningarna inom kulturskolan och ungdomsgårdarna som kommit från många av de ungdomar som berörs. Nu skjuts beslutet om neddragningarna på framtiden. Foto: SVT

Beslut om kulturskolan och ungdomssgårdarna i Härjedalen skjuts upp

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget beslut på onsdagen om hur nedskärningarna inom kulturskolan och ungdomsgårdarna i Härjedalen ska genomföras.

Efter kritik – och efter att konsekvensen blivit tydlig för skolpolitikerna – sköts beslutet på framtiden.

– Vi skickar tillbaka frågan för att se om det finns andra lösningar, säger bildningsutskottets ordförande Johan Fredholm (M).

På bildningsutskottets bord låg olika alternativ till hur nedskärningarna skulle kunna genomföras, alternativ som förvaltningen tagit fram.

– Men vi tyckte inte att något av alternativen var bra. vi bestämde oss för att skicka det här vidare för att se om det finns andra lösningar. Det kan till exempel finnas samordningsvinster inom andra förvaltningarna där det går att göra besparingar, säger Johan Fredholm (M).

Skolstrukturen i Härjedalen

Nu skickas frågan vidare till kommunstyrelsen, inte tillbaka till förvaltningen.

– Detta för att få bredare samsyn, då alla utskott är representerade i kommunstyrelsen. Vi ska se vad vi kan göra tillsammans för att få en lämplig lösning, säger Lisa Sjelin (C), ledamot i bildningsutskottet.

Tagit intryck av kritiken

Kritiken som riktats mot nedskärningarna har gjort intryck på politikerna.

– Vi har varit ute bland ungdomarna och tagit till oss av deras önskemål, säger Johan Fredholm.

Samtidigt konstaterar han att sparkravet kvarstår och tillägger att:

– Oavsett vad vi sparar på så kommer vi att få kritik.

Halvering av personalstyrkan

Det är på grund av ett underskott i budgeten för 2024 som Härjedalens politiker beslutat att halvera personalstyrkan inom både kulturskolan och ungdomsgårdsverksamheten.

Kommunens verksamhetschef inom dessa sektorer har tidigare berättat att det kommer innebära stängningar av ungdomsgårdar och ett minskat elevantal i kulturskolan.

Men exakt hur detta ska se ut har inte varit klart. Tanken var att det skulle ha beslutats av skolpolitikerna under onsdagens bildningsutskott, men det beslutet skjuts nu alltså på framtiden.

Här är förslagen som politikerna underkände

Bildningsförvaltningens förslag på fortsatt organisation för ungdomsgårdarna

Förslag 1

Stänga tre gårdar, Ytterhogdal, Lillhärdal och Funäsdalen. Sveg och Hede är kvar.

Förslag 2

Stänga två gårdar, Hede och Funäsdalens. Ytterhogdal, Lillhärdal och Sveg är kvar.

Förslag 3

Stänga tre gårdar, Ytterhogdal, Lillhärdal och Sveg. Hede och Funäsdalen blir kvar.

Bildningsförvaltningens förslag på fortsatt organisation för kulturskolan

Förslag 1

Flest spelande elever, 140, finns i Sveg, med elever från åk 4 till och med gymnasiet. Verksamheten fortsätter i Sveg, då erbjuds kulturskolan för åk 4-9 och spelundervisning på övriga orter läggs ner. Erbjudandet för gymnasieelever försvinner som kan påverka val av gymnasieskola.

Förslag 2

På grund av högt elevantal, 50, samt kö och stor inflytning till Funäsdalen blir kulturskolan kvar i Funäsdalen med ca 1,3 lärartjänst och i Hede/Vemdalen med elevantal på 30 på 0,7 lärartjänster. Anledning till mindre antal elever är restid mellan orterna. Verksamheten fortsätter i Funäsdalen, Hede och Vemdalen och spelundervisning på övriga orter läggs ner.

Förslag 3

En heltid i Funäsdalen och en heltid i Sveg som har spellektioner med elever, antigent erbjuds kulturskolan för åk 4-6 eller elever i åk 7-9 på bägge orter. Övriga orter läggs ner. Förvaltningen förespråkar åk 7-9.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolstrukturen i Härjedalen

Mer i ämnet