Den instabila järnvägsbanken över Stora Helvetet Foto: SVT

Beslut om Helvetet närmar sig

Uppdaterad
Publicerad

Den instabila järnvägsbanken i Stora Helvetet måste åtgärdas. Alternativen är en bro eller en helt ny bank. I höst ska beslut fattas.

Det var i november 2013 som järnvägen mellan Storlien och norska gränsen stängdes för trafik. Anledningen var att det upptäckts rörelser i en järnvägsbank som går över Stora Helvetet. Risken för ras bedömdes som överhängande.

Trafiken var stängd i över ett års tid, men öppnade igen i januari, efter det att vissa förstärkningsåtgärder gjorts och skredlarm installerats. Men trots detta så måste järnvägen byggas om.

Järnvägsbygget över Stora Helvetet

Trafikverket har tagit fram två alternativ, antingen en bro eller en helt ny järnvägsbank. I höst ska beslut tas om vilket alternativ det blir.  Väljer man att byta järnvägsbanken så kommer det att påverka tågtrafiken. Därför förordar politikerna i Åre att det byggs en bro.

– Vi vill ju att det byggs en bro, säger Leif Nord (M) i kommunstyrelsen i Åre. För då kan tågtrafiken rulla under byggtiden, annars blir den stoppad.

Trafikverket hoppas kunna börja med bygget under nästa år, för man vill vara klar innan alpina VM i Åre 2019 och byggtiden är beräknad till tre år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Järnvägsbygget över Stora Helvetet

Mer i ämnet