Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har dikat ut i princip alla våtmarker vi har kunnat historiskt” – hör biologen Andreas Karlberg förbundet Sportfiskarna om varför läget är kritiskt. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Biologen om Storsjöbygdens våtmarker: Enkla åtgärder kan ge stora förbättringar för fisken

Uppdaterad
Publicerad

Läget för våtmarker runt Storsjön är kritiskt när det gäller fiskföryngringar, menar Andreas Karlberg på förbundet Sportfiskarna. Enligt honom finns det lösningar som kan ge snabbt resultat.

I helgen bjöd Sportfiskarna och Studiefrämjandet in till en dag på Jamtli med föreläsningar om vattenläget runt Storsjön.

– Vi har dikat ur i princip alla våtmarker vi har kunnat historiskt, säger Andreas Karlberg, biolog på Sportfiskarna.

Lösningen är att täppa till dikena med så kallade pluggar. Helt enkelt gräva igen partier av dikena så vattnet inte kan rinna iväg.

600 mil diken ger lågt hängande frukt

Med pluggar blir vattenflödet jämnare och förhållandena bättre för fiskarna när de ska leka och lägga rom.

– Det finns 600 mil diken i småbäckarnas tillrinningsområden, så det finns mycket ”lågt hängande frukt” där det är enkelt att göra stora förbättringar, säger Andreas Karlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.