Foto: SVT

Björnhona med ungar får skjutas

Uppdaterad
Publicerad

Jijnjevaerie sameby har sökt och beviljats skyddsjakt på en björnhona med två ungar.

Björnarna befinner sig i samebyns renkalvningsland runt Skalfjället i Krokoms kommun. Där väntas 4 000 renar komma in för att kalva under maj månad.

Inga dödade renar har synts till enligt samebyns ansökan, men björnarna befinner sig just där renarna ska komma in i området för att nå kalvningslanden.

Länsstyrelsens naturvårdsenhet i Jämtland tog beslut den 9 maj, samma dag som ansökan inkom, att bevilja skyddsjakt på björnhonan och ungarna.

Hög risk för stor skada

Länsstyrelsen bedömer att det finns en hög risk för att en björnhona med ungar kan ställa till med stor skada i kalvningslandet. Risken består i att björnarna äter både kalvar och vajor, samt att de dräktiga och kalvande vajorna vid stress kan kasta sina ofödda eller lämna sina nyfödda kalvar.

Andra alternativa lösningar har diskuterats men bedömningen av Länsstyrelsen är att ingen annan lämplig lösning finns än skyddsjakt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.