Nej till kraftigt utökad björnjakt

Publicerad

Med en björnjakt på nuvarande nivå kommer björnstammen i länet att ha sjunkit till önskad nivån redan om tre år. En utökad björnjakt med hård avskjutning på kort tid skulle däremot riskera att minska stammen för mycket.

Det menar länsstyrelsen som svar på den svidande kritik som levererats från Jägarförbundet.

Länsstyrelsen har misslyckats med att nå sitt eget förvaltningsmål mål när det gäller björnstammens storlek. Därför bör fler björnar få skjutas i år. Det anser Jägarförbundet Mitt.

Naturlig minskning

Som svar på kritiken och kravet om ökad avskjutning slår länsstyrelsen fast att björnstammen sedan många år minskar naturligt. Minskningen tillsammans med en lincens- och skyddsjakt på nuvarande nivå innebär att målet på 650 björnar kommer att nås inom några år:

– Om inget händer som förändrar utvecklingen om en årlig minskning om 6 % så kommer vi att nå målet om 650 björnar inom tre år. Det går inte att skjuta av för hårt på kort tid då björnar reproducerar sig långsamt,  skriver viltchef på länsstyrelsen Henrik Hansson i ett svar till SVT.

Höstens tilldelning oklar

Länsstyrelsen har slagit fast att förvaltningsmålet är 650 björnar i länet. Trots det ligger björnstammen kvar på cirka 900 djur enligt den senaste inventeringen från 2015, vilket är samma antal björnar som fanns 2006. Det är mot den bakgrunden som Jägarförbundet nu kräver ökad tilldelning av antalet björnar vid licensjakten i höst. Ett beslut som ska fattas inom kort.

– Det går inte att säga hur många björnar som får fällas under licensjakten, säger viltchef Henrik Hansson.

Skälet är att tilldelningen under licensjakten baseras på hur omfattande skyddsjakten blir. Skyddsjakten sker inom ramen för renskötseln och bedrivs under kalvningstid.

Björnjakt i länet – tilldelning

Visa

Ifjol fälldes 90 björnar, varav 20 under skyddsjakt, vilket är en ökning jämfört med tidigare år när 80 björnar fått fällas i länet. Så en ökad avskjutning av björn sker redan, understryker länsstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer