Har misslyckats hålla nere björnstammen

Publicerad

Länsstyrelsen har misslyckats med att nå sina egna uppsatta mål vad gäller björnstammens storlek. Det anser en enig årsstämma för Jägarförbundet mitt.

Förvaltningsmålet är att det ska finnas 650 björnar i Jämtland, det har länsstyrelsen i Jämtland själv beslutat. Trots det ligger björnstammen kvar på cirka 900 djur enligt den senaste inventeringen från 2015, vilket är samma antal björnar som fanns 2006.

”Har misslyckats”

Nu kommer kritik från Jägarförbundet mot Länsstyrelsens viltförvaltnign. En enig årsstämma beslutade igår om ett uttalande:

– Länsstyrelsen har misslyckats med att nå sina egna mål. Licenstilldelningen är på tok för låg. Man måste se till att nå de mål man själv har satts, säger Gun Fahlander, ordförande för Jägarförbundet Mitt till SVT.

Björnstammen i Jämtland på oförändrad nivå

Enig stämma

– Nu är dets snart dags att sätta en ny licenstilldelning för hösten 2018, då vill vi trycka på det här. Hela stämman var enig i det här uttalandet igår, säger Gun Fahlander.

SVT söker, men har ännu inte lyckats nå, länsstyrelsens nye viltchef Henrik Hansson för att få en kommentar till kritiken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer