Foto: SVT / arkiv

Björnspillningsinventering dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått två år sen Jägareförbundet gjorde inventeringen av björnspillning för att fastställa hur många björnar som finns i Jämtlands län. Hittills har inga resultat från Sveriges lantbruksuniversitet publicerats.

Enligt SLU är det totalt 6000 prover som kommit in, och det var mer än laboratoriet hade räknat med. Det har därför tagit längre tid att genomföra analyserna, och under arbetets gång har de behövt förbättra sin metodik som i sin tur har dragit ut på tiden.

– Dom håller just nu på att stämma av proverna med huvudpersonerna i Norge så att det inte blir dubbelräkning och sen kommer Björnprojektet att räkna ihop slutresultatet, och räkningen kan ta två till tre veckor, säger Maria Levin, konsulent vid institutionen för ekologi vid SLU.

När kan slutresultatet publiceras?

– Jag har gett tider på när det kan vara klart förut, men det har hela tiden skjutits upp, så just nu vågar jag inte säga när det är färdigt. Det tog längre tid än vad jag trodde att det skulle göra, säger Maria Levin.

Jägareförbundet är kritisk

Enligt styrelsen för Jägareförbundet Mitt Norrland är det en förtroendefråga eftersom det är jägarna som har tagit proverna, koordinaterna och skickat in för analys.

– När man gör ett jobb vill man ha svar, det är där förtroendet kommer in, om vi blir frågad i framtiden att göra ett jobb kanske det inte är säkert att vi ställer upp, säger Gun Fahlander, ordförande för Jägareförbundet Mitt Norrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.