Insatsledaren om halkkaoset: ”Helst ska man inte köra alls” Foto: Bengterik Busk

Blixthalka orsakade stora trafikproblem i länet

Publicerad

Det råder blixhalka på många vägar i länet och alla stadbussar står stilla, samtidigt som även många av Länstrafikens bussturer har ställts in. I centrala Östersund krockade tre bilarna och i en av bilarna färdades en mamma med en baby. Två personer fick föras till sjukhus.

Det är underkylt regn som skapat blixthalka i länet och orsakat stora trafikstörningar.

I centrala Östersund krockade tre bilar vid Strandgatan och Törnstensgränd.

I en av de inblandade bilarna fanns en mamma med ett spädbarn. Totalt var sex personer inblandade, varav två skadades lindrigt och fick föras till sjukhus.

Två skadade i krock

– Två bilar körde in i varandra och den ena bilen gled runt och krockade med en tredje. I baksätet på en av bilarna fanns en bebis , säger SVT:s reporter Eva Danielsson som blev vittne till olyckan.

Vid 13.30-tiden stängdes hela vägen i samband med räddningsarbetet.

Räddningsledaren på plats uppmanar alla som verkligen inte behöver ge sig ut på vägarna att låta bli.

– Jag körde ut på Stuguvägen från campus och bilarna rörde sig inte. Jag fick parkera bilen och gå. Här inne i stan glider bilarna bara omkring, rapporterar SVT:s reporter Bengt-Erik Busk som fick lämna sin bil och ta sig till fots in på stan för att bilda sig en närmare uppfattning av läget.

Bussturer inställda

Många av länstrafikens turer har ställts in, exempelvis bussturer mellan Svenstavik och Östersund, mellan Hallen och Östersund, mellan Sveg och Funäsdalen, och även mellan Sveg och Lillhärdal.

Stadsbussarna i Östersund är också inställda, liksom flygbusstrafiken.

Flera avåkningar har inträffat, exempelvis åkte en lastbil i diket mellan Lit och Kläppe.

Lastbilar står stilla

På flera platser har lastbilar blivit stillastående i halkan, bland annat på E14 vid Krokom rapporterades vid lunchtid en långtradare ha blivit stående på bron över Indalsälven i halkan i riktning mot Östersund, vilket orsakade trafikstörningar.

På E45 mellan Brännan och Hackås hade också en lastbil blivit stående i höjd med Risten. Liknande rapporter kom även från länsväg 315 mellan Vemdalen och Hedeviken där bilar och lastbilar misslyckats med att ta sig uppför en backe och blivit stående.

Trafikstörningar rapporteras också från vägen mellan Tännäs och Långå och mellan Mårdsbodarna och Höglekardalen.

Klass 1-varning utfärdad

Långa köer uppstod också före Österåsen, på E45 mellan Hammardal och Östersund, när tung trafik inte tog sig uppför Gremmelgårdsbacken.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för plötslig ishalka i samband med underkylt regn eller regn på kallt underlag.

Vid 14-tiden meddelades att flygbussturerna kunde återupptas.

Östersunds kommun går ut med att de som inte kunnat få sina soptunnor tömda under dagen på grund av halkan ska låta dem stå kvar. De kommer att tömmas så fort väglaget medger.

Vid 15.30-tiden återupptogs även trafiken med stadsbussarna med undantag av linje 5.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer