SMHI går också ut med en klass ett-varning för mycket hård vind och nederbörd i norra Lapplandsfjällen och Norrbottens län. – Om man är i området för att åka skidor är det bättre att vänta in måndagen eller tisdagen, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg. Foto: Johan Nilsson/TT/SVT

SMHI varnar för blixthalka och hårda vindar i norr

Publicerad

SMHI går ut och varnar för plötslig blixthalka i stora delar av landet och mycket hård vind och nederbörd i Norrbottens län och norra Lapplandsfjällen.
– Det blir besvärligt i stora delar av Norrland från lunch och framåt, säger SVT:s meteorolog Pererik Åberg.

I norra delarna av landet kommer de plusgrader som finns högre upp i atmosfären i kombination med minusgraderna nära marken att resultera i snö, regn eller underkylt regn.

SMHI går därför nu ut med klass ett-varning om att det är risk för blixthalka i Jämtlands, Västernorrlands, Västerbottens och Norrbottens län. Även Dalarnas och Värmlands län kan drabbas av blixthalkan, men i dessa områden har SMHI inte utfärdat några varningar.

– Det är oklart vilken typ av nederbörd som kan komma. Det kan bli jättehalt i hela området, men det är svårt att säga exakt var, säger Pererik Åberg.

”Vänta in måndagen eller tisdagen för skidåkning”

Varningarna gäller från lunchtid och framåt mot kvällen på fredagen.

SMHI går också ut med en klass ett-varning för mycket hård vind och nederbörd i norra Lapplandsfjällen och Norrbottens län.

– Om man är i området för att åka skidor är det bättre att vänta in måndagen eller tisdagen, säger Pererik Åberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer