Bodde i sin bil utanför kvinnas hus – man i Jämtlands län döms för olaga förföljelse

Publicerad

I nära ett års tid satt en man i 65-årsåldern i sin bil parkerad utanför en grannkvinnas hus, ibland under dygnets alla timmar, och tittade in på hennes bostad. Nu döms han till rättspsykiatrisk vård för olaga förföljelse.

Det hela har utspelat sig på en ort i Jämtlands län mellan april 2021 och februari 2022. Kvinnan har i förhör uppgett att mannen under långa tider dagligen befunnit sig utanför hennes hus, med bilen parkerad i riktning mot huset. Han ska också ha haft en videokamera riktad mot huset, men utredningen har inte kunnat bevisa att han faktiskt spelat in något med den. Han ska dock ha dragit förlängningskablar från sitt eget hus till bilen för att kunna bo i den.

Försökte stängsla in gården

Trots att kvinnan konfronterat mannen flera gånger fortsatte han att stanna på platsen. Tillsammans med andra försökte hon stängsla in områden runt huset och lägga ut snödrivor för att försvåra parkering, men mannen parkerade där ändå. Varje dag var hon tvungen att passera honom på vägen till och från hemmet.

Kvinnans uppgifter styrks av andra vittnen som hörts i målet. Ett vittne har berättat att mannen i flera års tid dessutom stått parkerad framför flera andra fastigheter på orten.

Förnekar brott

Mannen själv har förnekat brott och i stället hävdat att kvinnan utsatt honom för förföljelse. Han har dock medgett att han brukar hålla till i sin bil på olika platser i byn för att komma ut från hemmet, och att han under 7-8 månader stått cirka 110 meter från kvinnans hus.

Sammantaget bedömer tingsrätten att mannen gjort sig skyldig till olaga förföljelse. Han döms till rättspsykiatrisk vård då man konstaterat att han led av en allvarlig psykisk störning under tiden då brotten begicks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.